Untitled Document

Εορτασμός Τριών Ιεραρχών

Όπως κάθε χρόνο , έτσι και φέτος οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας γιορτάσαμε τη μνήμη των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας , που προστατεύουν τα γράμματα και τη μόρφωση.

Αφού παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Θεοδώρων , επιστρέψαμε στο σχολείο και ακολούθησε η εκδήλωση για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών .

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τη γιορτή μας

 

καθώς και πληροφορίες για τους Τρεις Ιεράρχες και το έργο τους:

Η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στους προστάτες των γραμμάτων και των επιστημών, στους Τρεις ιεράρχες. Κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο, τρεις διδάσκαλοι και πατέρες της Ανατολικής εκκλησίας, ο Βασίλειος ο Μέγας , ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Ναζιανζηνός και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη των αρχαιοελληνικών γραμμάτων , τη θεολογική διατύπωση και ερμηνεία των δογμάτων της χριστιανικής πίστης και το κυριότερο υπηρέτησαν το συνάνθρωπο, βοήθησαν και συμπαραστάθηκαν, δίδαξαν μέσα από το παράδειγμα της ενάρετης ζωής τους.

Ο πρώτος ιεράρχης, ο μέγας Βασίλειος έζησε τα έτη 330-379 και έγινε επίσκοπος Καισαρείας . Καταγόταν από πλούσια οικογένεια που έδωσε στους κύκλους της Εκκλησίας πολλούς θεολόγους και επισκόπους. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Αθήνα όπου μελέτησε τα κλασσικά γράμματα και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία . Εκεί γνώρισε και το Γρηγόριο το Θεολόγο . Σε αντίθεση με πολλούς ιεράρχες που θεωρούσαν τον πλούτο των αρχαιοελληνικών γραμμάτων κατάλοιπο ειδωλολατρίας ο Μέγας Βασίλειος προέβαλε τη σημασία τους. Το πιο σημαντικό όμως έργο του Βασιλείου ήταν η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή Βασιλειάδας. Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων. Ουσιαστικά η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων. Ο μέγας Βασίλειος δίνει την περιουσία του για τους φτωχούς και τους αδυνάτους , προτρέποντας κάθε πλούσιο να κάνει το ίδιο. Ο μέγας Βασίλειος συνέθεσε και την ομώνυμη μεγαλόπρεπη λειτουργία. Επειδή όμως είναι μακροσκελής   τελείται μόνο δέκα φορές το χρόνο, δηλαδή του Αγίου Βασιλείου, την παραμονή των Χριστουγέννων, των Θεοφανίων, τις πέντε πρώτες Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Μεγάλη Πέμπτηκαι το Μεγάλο Σάββατο. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του την 1η Ιανουαρίου.

Ο δεύτερος ιεράρχης , ο Γρηγόριος ο Θεολόγος , καταγόμενος από τη Ναζιανζό της Καππαδοκίας, έζησε τα έτη 330-389. Έγινε επίσκοπος Σασίμων και Κωνσταντινουπόλεως. Ακολουθώντας το παράδειγμα του φίλου και συμφοιτητή του Βασίλειου μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ο ίδιος ζει λιτά και ασκητικά ενώ αποσύρεται για μεγάλα διαστήματα σε μοναστήρια. Θεωρείται ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας . Έχοντας λάβει κλασική παιδεία και γνωρίζοντας την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας .Ο Γρηγόριος είχε σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της Τριαδικής θεολογίας τόσο μεταξύ των ελληνόφωνων και λατινοφώνων θεολόγων και έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας .Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου.

Ο τρίτος ιεράρχης Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησε τα έτη 354 -407 μ. Χ. . Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας . Έδρασε στην ίδια πόλη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και τελικά πέθανε εκδιωγμένος από την αυτοκρατορική αυλή το 407, λόγω του αυστηρού ελέγχου που της ασκούσε. Ο ίδιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, εξαιτίας του αξεπέραστου χαρίσματός του στην ομιλία. Διετέλεσε επίσης επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε. Τελικά αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες, εξ ου και σήμερα θεωρείται άγιος και από την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία, ενώ κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, αφήνοντας πίσω σπουδαίο, ανεκτίμητο και διαχρονικό συγγραφικό έργο, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ποιμαντικών και θεολογικών ζητημάτων της εκκλησίας. Ο Ιωάννης εμπνεύστηκε την Κυριακάτικη λειτουργία καθώς και πολλούς ύμνους και προσευχές Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του στις 13 Νοεμβρίου και στις 27 Ιανουαρίου.

Όταν κατά τη βασιλεία του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ του Μονομάχου τον 11 ο αιώνα πρόεκυψε διαφωνία μεταξύ των πιστών για το ποιος Ιεράρχης ήταν ανώτερος των άλλων, η Ορθόδοξη Εκκλησία έλυσε το ζήτημα με πρόταση του μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη του Μαυρόποδα. Όρισε την 30 Ιανουαρίου ως κοινή γιορτή για τους τρεις ισάξιους πατέρες των γραμμάτων και της παιδείας

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν οι μαθητές και οι δάσκαλοι σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι τρεις Ιεράρχες προστατεύουν και ευλογούν το εκπαιδευτικό έργο και μας δίνουν ένα μήνυμα , προερχόμενο από την παλιά εκείνη εποχή: Μπορεί η μόρφωση να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, μπορεί η παιδεία να καλλιεργήσει τις ανθρωπιστικές αξίες, το σεβασμό στο συνάνθρωπο , την αλληλεγγύη. Στους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης όπου όλα μετρώνται με το χρήμα , οι τρεις Ιεράρχες με το παράδειγμά τους μας συμβουλεύουν να ξαναδώσουμε αξία στην παιδεία , στην ανθρωπιά και πάνω από όλα στο γείτονα το, φίλο ,το διπλανό. Και για να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας σύντροφος μας θα είναι η γνώση μέσα από το σχολείο και τη δια βίου μάθηση.

Χρόνια πολλά